Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Greetje

Pagina's: [1]
1
Algemene Discussie / Luie kat heeft meer kans op suikerziekte
« Gepost op: oktober 04, 2008, 01:13:50 pm »
UTRECHT - Katten die alleen maar binnenshuis leven of lui zijn, hebben meer kans op suikerziekte. Dat concludeert dierenarts Lars Slingerland in zijn proefschrift waarop hij 7 februari 2008 promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Het eten van koolhydraatrijk voedsel lijkt geen invloed te hebben op de ontwikkeling van suikerziekte volgens de onderzoeker.

Het droogvoer dat tegenwoordig aan katten wordt gegeven bevat veel meer koolhydraten dan blikvoer of hun natuurlijke dieet van vogels en muizen.

Spelen

Toch vond de dierenarts geen verschil tussen het voeren van brokjes of blikvoer. Slingerland adviseert er vooral voor te zorgen dat katten veel spelen en bewegen zodat ze niet dik worden.

Bron: Nu.nl

2
Algemene Discussie / Kattenpsycholoog moet katten 'happy' maken
« Gepost op: oktober 04, 2008, 01:05:11 pm »
AMSTERDAM -  In plaats van een 'probleemkat' te laten inslapen, kan hun baasje vanaf dinsdag ook terecht bij een 'kattenpsycholoog' in het nieuw opgerichte Katten Gedrag Centrum aan het IJ in Amsterdam. Daarin zijn een dierenkliniek, een gedragscentrum, een oppascentrale en een trimsalon gevestigd.

„Zij mag dan wel een gevuld voerbakje of een lekker plekje voor de haard hebben, maar een poes met angstklachten is niet happy”, aldus zelfbenoemd kattengedragstherapeute Marcellina Stolting. Zij is de drijvende kracht achter het centrum.

Waren een paardenfluisteraar en therapie voor honden al langer gemeengoed, gedragstherapie voor katten is relatief onbekend. „Daardoor laten eigenaren hun katten onnodig inslapen, brengen ze ze naar een asiel of laten ze ze op straat zwerven. Terwijl veel gedragsproblemen als stress en angst eenvoudig zijn op te lossen”, aldus Stolting. Tegen een bedrag van gemiddeld 200 euro begeleidt Stolting de eigenaren met speciale aaitechnieken, speltherapie en geeft ze advies over voedingssupplementen.

Stolting reisde van universiteit naar universiteit in Groot-Brittannië om speciale cursussen te volgen om katten te kunnen helpen. Pas als medisch letsel door de dierenarts is uitgesloten komt zij in actie, aan huis. Ze observeert de kat de eerste keer drie uur.

Het centrum biedt baasjes van een probleemkat ook cursussen aan. Zo zijn er workshops 'Communicatie en Kattentaal', 'Verzorging' en 'Bachbloesem', een therapie met bloemenextracten.

Bron: De Telegraaf

3
Algemene Discussie / "DIEREN ACTEREN NIET!"
« Gepost op: oktober 04, 2008, 01:02:50 pm »
Tineke van Rheenen en Coco: "Je kunt van een kat niet verwachten dat hij tien minuten stil blijft zitten."
AMSTERDAM - Vanmiddag gaat Minoes in première, een film naar het boek van Annie M.G. Schmidt over de merkwaardige juffrouw Minoes die vroeger kat is geweest. Voor Tineke van Rheenen en haar poezen was het een groots project. Al jaren traint ze katten en honden voor reclames, films en tv-series. "Je moet veel geduld hebben om dieren te trainen. En het vermogen om het gedrag van een dier te kunnen lezen, ze kunnen immers niet praten. De beesten moeten je vertrouwen, dat is het allerbelangrijkste."

In totaal heeft Tineke twee honden en 25 katten. Een paar komen uit het asiel, maar het merendeel is gefokt waardoor ze hetzelfde uiterlijk hebben. "Voor een rol heb je zogenaamde dubbels nodig voor het geval een kat er geen zin meer in heeft."

De katten zitten buiten in speciale verwarmde buitenverblijven. Elke week mag er een andere poes binnen op Tineke's Amsterdamse woonboot en deze week is het de beurt aan kater Coco die druk aan het spelen is met hond Cleo. Hoewel het hem waarschijnlijk volledig ontgaat, is Coco een heuse ster. Hij speelt in de film Minoes de rol van mevrouw Pastoor.

Hoewel ze meer katten dan honden heeft, vindt Tineke zichzelf geen uitgesproken poezen- of hondenmens. "Met een hond kun je meer kunstjes doen", vertelt Tineke, terwijl ze Coco een aai over haar bol geeft. "Hij is een roedeldier en wil je plezieren. Honden vinden het leuk om dingen voor je te doen. Katten zijn veel meer individuen, maar als het je lukt om een band met ze op te bouwen, kun je heel veel doen. En dat geeft een kick."

Tineke traint ook honden van anderen die meedoen aan bijvoorbeeld een reclamefilmpje en soms is ze coördinator tussen wilde dieren en hun trainers of bijvoorbeeld regisseurs. Haar werk is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. "In 1976 kreeg ik een Belgische herder die ik ben gaan trainen, want zo'n beest wordt toch een grote hond. Op cursussen en vervolgcursussen slaagde hij met vlag en wimpel. In 1984 verhuisden we naar Engeland waar we in de buurt van filmstudio's kwamen te wonen. Iemand die ik kende had een hond nodig voor een Britse tv-serie. In 1986 heb ik de knoop doorgehakt en ben ik gestopt met lesgeven aan een secretaresseopleiding en heb ik me volledig toegelegd op het trainen van dieren."

Whiskas-reclame

Haar honden en poezen hebben in de loop der jaren 'geacteerd' voor onder andere de reclame van Frolic, Albert Heijn, Fisherman's Friends en Whiskas. Bij die laatste speelde Coco wederom de hoofdrol. "Ik zie meteen of mensen goed met katten overweg kunnen", licht Tineke toe. "Bij de actrice voor de Whiskas-reclame was dat niet het geval. Aan het einde van het reclamefilmpje moest Coco op zijn rug liggen, maar het klikte niet tussen hem en het model. Dus heb ik dat uiteindelijk gedaan: die kriebelende vingers op zijn buikje zijn dus van mijn handen."

Hoe moeilijk het is een kat te trainen, merken we bij het nemen van de foto. Coco laat zich niet dwingen. Even vasthouden voor een plaatje, even over de bank lopen, weer even vastpakken voor een plaatje, weer even wandelen; net zolang tot de foto goed is. Hoe heeft ze dat voor de film Minoes gedaan, waarin veel meer katten meespelen? "Een hoop dingen zijn inderdaad moeilijk gebleken. Bijvoorbeeld veel katten op een dak die dan ook nog eens allemaal dezelfde kant moeten opkijken. Het leek ook moeilijk om Coco buiten op straat over een stuk van 30 meter langs onbekende figuranten te laten lopen. Je bent bij buitenopnamen toch bang dat hij wegloopt. We hebben hem eerst over 5 meter laten rennen, dan 10, dan 20, dan 30 en tenslotte figuranten erbij. Het ging schitterend."

Misgegaan

Hoewel het bij de opnamen van Minoes allemaal goed ging, is het in het verleden wel eens misgegaan. "Ik heb ooit een opdracht gedaan waarbij een hond voor de camera moest zitten. Omdat de hond zwart was, moest er worden bijgelicht. De fotograaf flits, de flitser maakt een knal en de hond schrikt en wil niet meer op die plek zitten. Wel elders in de studio, maar niet meer daar waar hij de knal hoorde. We hebben het opgegeven en de volgende dag de studio veranderd. Toen lukte het wel."

Maar niet alles wat een fotograaf of regisseur vraagt, laat Tineke de dieren doen. Zo kreeg ze een keer de opdracht om een hond te leren tegen benen van een mens op te rijden. "Dat doe ik niet. Dieren acteren niet en rijden alleen als ze seksueel opgewonden zijn." Een andere keer werd haar verzocht een van haar katten zwabberend te laten lopen. Ze had wat getraind, maar de regisseur vond het niets. "Hij stelde voor de kat over een hete plaat te laten lopen. Ik heb me beheerst en zei: 'Als ú het vijf minuten met blote voeten op de plaat uithoudt, kunnen mijn katten het ook'. Ik heb nooit meer met hem gewerkt."

Toch krijgt Tineke nog af en toe kritiek. Men vindt het zo zielig voor de dieren. "Als mensen worden doodgeschoten in een film weet iedereen dat het niet echt is. Maar als een poes wordt 'weggeschopt', meent iedereen dat het ineens echt is. De beste remedie voor kritiek is een dag op de filmset komen kijken. Dan zie je hoeveel tijd en geduld iedereen voor de dieren heeft. Je moet de dieren niet dwingen en van bijvoorbeeld een kat niet verwachten dat hij tien minuten stil blijft zitten. Ik krijg achteraf altijd enthousiaste reacties van mensen. Dieren vinden het leuk om mee te werken en aandacht te krijgen. Dat krijgen ze volop op een set."

Weggeschopt

In Minoes wordt Coco ook weggeschopt. "We hebben hem eerst op mijn voet gelegd en hem heel voorzichtig op een doek gegooid. Na een paar keer sprong Coco vanzelf. Het beeld gaat zo snel dat het echt lijkt. Ik heb een keer gezien dat een hond 'weggegooid' werd. Bleek een opgerold tapijt."

Als ze ooit tussen mensen of dieren moest kiezen, koos Tineke toch voor mensen. "Ik heb kinderen en die gaan toch echt voor mijn dieren", vertelt ze. Wel komen er andere kwaliteiten in haar boven bij dieren. "Voor mijn medewerkers sta ik als heel ongeduldig te boek, maar voor beesten kan ik een enorme rust opbrengen. Het is een soort gave."

Bron: De Telegraaf

4
Algemene Discussie / Bio-bedrijf kloont anti-allergie kat
« Gepost op: oktober 04, 2008, 01:00:48 pm »
LONDEN - Het moet een uitkomst worden voor allergische mensen die toch een huisdier willen; een Amerikaans bedrijf kondigde woensdag aan een kat zodanig genetisch te manipuleren, dat het beestje geen allergische reacties meer oproept bij mensen.

De meeste mensen die op katten reageren met tranende ogen en een verstopte neus, zijn allergisch voor een bepaald eiwit dat het dier door zijn huid produceert. De firma Transgenic Pets of Syracuse, eigendom van een allergisch Amerikaans echtpaar, wil binnen drie jaar een kat klonen, die dat eiwit niet uitscheidt. Het bedrijf heeft het patent op dat idee al binnen. Deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijke belemmeringen bestaan om het plan uit te voeren, zo heeft het tijdschrift New Scientist gisteren gemeld.

Een kloon-expert van de Universiteit van Connecticut heeft toegezegd aan de productie van genetisch gemanipuleerde katten mee te werken. Deskundigen zullen huidcellen van de kat zo manipuleren dat het bewuste eiwit wordt geëlimineerd. Vervolgens worden met deze gemanipuleerde cellen nieuwe katten gekloond. Allergische kattenliefhebbers zullen dan voor circa 1000 dollar, zo'n 2500 gulden, zo'n dier kunnen aanschaffen.

De fondsenwerving zou wel eens op problemen kunnen stuiten, omdat nog niet alle gevolgen van het genetisch manipuleren van katten duidelijk zijn. Zo staat nog niet vast wat voor invloed het te verwijderen eiwit heeft op de gezondheid van het dier.

Bron: De Telegraaf

5
Algemene Discussie / Eigenaar kat hoger opgeleid dan hondenbezitter
« Gepost op: oktober 04, 2008, 12:50:56 pm »
(Novum) - Kattenbezitters zijn over het algemeen hoger opgeleid dan mensen met een hond. Ook wonen mensen met een kat veelal in het noorden of westen van Nederland, terwijl hondeneigenaren in het zuiden en oosten bivakkeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Cendris, onderdeel van TNT Post. Het bedrijf heeft een database met kenmerken van meer dan een miljoen Nederlanders.

Van de kattenbezitters is 34,8 procent hoogopgeleid. Van de hondeneigenaren is dat 26,6 procent. Mensen met een kat wonen vaak op een etage of flat en zijn veelal jonge alleenstaanden, terwijl honden geliefd zijn bij gezinnen. Het bedrijf maakte de gegevens bekend naar aanleiding van dierendag.

Van de baasjes van katten is 31,2 procent godsdienstig, van honden 44 procent. Dat hangt volgens de onderzoekers samen met de geografische verdeling van honden over het land.

Bron: Nieuws.nl

6
Website Suggesties / Gallerij vraag
« Gepost op: juli 27, 2008, 01:06:01 am »
Een leuk idee, die gallerij maaaarr.... Krijgt iedereen een eigen album of komen alle foto's bij elkaar te staan?

7
Favoriete slaapplaats / Op de bank
« Gepost op: juli 26, 2008, 02:31:05 pm »
Hoe je het ook bekijkt, onze kat slaapt altijd op de regleuning van de bank in de huiskamer.
Ze heeft een eigen mandje (met speeltjes en een plastic zakje) maar daar doet ze alleen even een snelle dut in na het eten. Voor de rest ligt ze altijd op de leuning te maffen.

Een enkele keer op de trap, maar dat is alleen als ze per abuis niet in de kamer kan komen, da's dan mijn fout  ;)

Pagina's: [1]